Postat Februarie 19Feb 19 Vă rog să mă ajutați cu o clarificare legată de acordarea pauzei de masă în cadrul unui program de lucru de 8 ore/zi.Din câte știu, conform Codul muncii al Romaniei, salariații care lucrează mai mult de 6 ore pe zi ar trebui să beneficieze de pauză de masă și de alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.Întrebările mele sunt următoarele:Are angajatorul obligația legală de a acorda pauză de masă angajaților cu program de 8 ore, chiar dacă acest aspect nu este menționat explicit în Contractul Individual de Muncă (CIM)?Pentru angajat, efectuarea pauzei este o obligație sau un drept? Mai exact, dacă în CIM nu este specificată pauza, poate angajatul să renunțe la ea și să lucreze continuu cele 8 ore?Pauza de masă este inclusă sau nu în durata normală a timpului de muncă, în lipsa unei mențiuni exprese în CIM?Mi-ar fi de mare ajutor un răspuns fundamentat legal sau bazat pe experiență practică în domeniul resurselor umane.Vă mulțumesc anticipat!
Alătură-te conversației
Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.